MySQL extern bereikbaar maken

Om een MySQL database extern te kunnen benaderen zijn er een aantal instellingen die aangepast moeten worden.

Controleer of een firewall actief is

Controleer allereerst of er geen firewall actief is, zoals bijvoorbeeld CSF. Dit kun je controleren met:

iptables -L

Als er geen lijst komt met filter rules, kun je verder gaan. Mocht CSF actief zijn, dan moet je in de CSF config poort 3306 openzetten.

nano -w /etc/csf/csf.conf

MySQL op extern IP laten luistern

Zoek je my.cnf (MySQL config file).

locate my.cnf

Meestal staat deze (afhankelijk van welke Linux versie) hier:

/etc/my.cnf
of
/etc/mysql/my.cnf

Het bind-address staat standaard op 127.0.0.1 (localhost), en die regel dient met een # uitgecommentarieerd worden.

Vervolgens herstart je MySQL.

service mysql restart
of
service mysqld restart

Log in op MySQL

Log in op MySQL via PHPmyAdmin of via SSH. Voor SSH gebruik je:

mysql -u HierJeUsername -p

MySQL user extern toegang geven:

De mysql user die toegang heeft tot je database moet ook nog vanaf extern kunnen connecten.

De user rechten staan in de database "mysql", in de table "user".

Met het volgende MySQL command kun je de rechten aanpassen, dit kan via de commandline maar ook via PHPmyAdmin. De user die het commando uitvoert moet rechten hebben om rechten te mogen veranderen (GRANT rechten).

GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'HierJeUsername'@'%' IDENTIFIED BY 'HierJeWachtwoord';
FLUSH PRIVILEGES;

En nu kun je extern connecten :-)

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of klopt er iets niet aan de uitleg? Maak een ticket uit vanuit je account, of laat het ons weten via het contact formulier.